Case 4 Afvalverzamelsystemen
 

Situatie
Steeds vaker wordt er gekozen voor een ondergronds afvalverzamelsysteem. Om het vergaarde afval gemakkelijk en efficiënt af te voeren, hebben Terberg Machines en Terberg Automotive een eigen systeem ontwikkeld.

Het totale ledigingsproces duurt slechts drie minuten. De volle afvalcontainer wordt automatisch door de zijbelading opgepakt uit de betonnen put, geledigd en op exact dezelfde positie teruggeplaatst waarna de afvalcontainer weer klaar is voor gebruik.

Deze hoge verwerkingssnelheid en efficiency worden verkregen, doordat het voertuig automatisch wordt afgestempeld en in een oogwenk waterpas staat. De arm, die de container uit de grond tilt, heeft daardoor direct de goede uitgangspositie. Dit proces verloopt volledig automatisch. Camera´s, beeldschermen en een joystick zorgen voor een veilige, trefzekere afhandeling.

Techniek
De SBC, het centrale computersysteem, verzorgt het denkwerk. Hoofdtaken zoals het uitschuiven van de slagbomen, het afstempelen, de positionering van de arm die de container optilt evenals het ledigen van de afvalcontainer, worden door de SBC geregeld. Handmatige bediening is ook mogelijk via een joystick.

De communicatie tussen de besturingsunit en het ventielenblok verloopt via het TTCAN protocol van Bosch. Statusmeldingen zijn uit te lezen via een verplaatsbare, ergonomische bedieningsconsole in de cabine, alle handelingen worden gevolgd via een tweetal monitoren. Dankzij een gecodeerde stroomvoorziening kunnen onbevoegden de betonnen put niet openen. Camerabewaking rondom het voertuig en een route- en identificatiesysteem voorzien de bestuurder van extra informatie waardoor de kwaliteit van zijn of haar inzet omhoog gaat.

Voordelen

  • Minimale tijdsduur dankzij semi-automatische verwerking.
  • Maximale veiligheid voor chauffeur en passanten.
  • Eenvoudige, eenduidige bediening vanuit voertuigcabine.
  • Hygiënische oplossing met waterdichte, onderhoudsvrije container.

Overige toepassingen

  • Straatveegmachines.
  • Reinigingsmachines.